kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Amaro polskim Ramsayem?
www.hanzeatycki.pl https://poprostupycha.com.pl/

Poza Magdą Gessler nasz kraj również posiada ciekawe medialne postacie związane ściśle ze światem dobrej kuchni.

Kimś takim jest z pewnością Wojciech Modest Amaro, który od Gesslerowej różni się tym, że jest przede wszystkim zawodowym kucharzem, a dopiero w drugiej kolejności właścicielem restauracji.

W jego posiadaniu znajduje się zresztą tylko jeden lokal – za to absolutnie wyjątkowy.

Warszawskie Atelier Amaro jest niepozorną, ale przebogatą w treści świątynią smaku, do której nie można wejść na posiłek ot tak, „z ulicy”.

Konieczne są wcześniejsze rezerwacje i to z wielomiesięcznym wyprzedzeniem.

Amaro sprawdził się jako kucharz i jako biznesmen.

Zawodowe doświadczenie zdobywał pod okiem światowych gigantów – przez pewien czas współpracował także z Gordonem Ramsayem, a jego kulinarna klasa jest znana na całym świecie.

Jego książka kucharska poświęcona kuchni polskiej została doceniona na jednej z najbardziej prestiżowych imprez kulinarnych w Paryżu, gdzie zdobyła nagrodę Grand Prix.

Amaro okazał się przy tym bardzo atrakcyjną postacią medialną, co szybko doceniła jedna z czołowych stacji.