kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Bliny prosto z Ukrainy!
http://bistronatalerzu.pl/sroda-wielkopolska http://alegloria.pl/pl/menu/gesina

Kraje sąsiadujące z Polską w dużej mierze słyną z mącznych, ciężkich potraw. Doskonałym tego przykładem jest narodowa kuchnia Ukrainy. Wiele przekąsek możemy nabyć od sprzedawców na ulicach. Często w ten sposób oferowane są placki z różnego rodzaju nadzieniem i gorące bułeczki. Pulchne placuszki przygotowywane na zaczynie drożdżowym to właśnie bliny, z których słynie Ukraina. Podawane są z rozmaitymi dodatkami: kawiorem, kawałkami mięsa czy ryby, ale także roztopionym masłem lub gęstą śmietaną.

Czasami możemy spotkać również ich słodką wersję, w której na blinach znajdziemy cukier czy konfiturę. Ukraińcy chętnie sięgają także po placki ziemniaczane, które polewają gęstym sosem lub nadziewają mielonym mięsem. Inne faszerowane placuszki to czeburieki, wywodzące się z kuchni tatarskiej. Warto spróbować również charakterystycznych bułeczek wypełnianych słodkim lub pikantnym nadzieniem. Przygotowywane są z ciasta, które do złudzenia przypomina to zarabiane na pączki. Bilaszi, nazywane także pirożkami, również smażone są na głębokim tłuszczu.

www.wymogiochrony.com.pl

Znaczna liczba ukraińskich potraw podawana jest z różnego rodzaju sosami lub z tamtejszym przysmakiem – tłuszczem ze skwarkami.