kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca

Piknik na łące

Kiedy lato w pełni i słońce przyjemnie nas ogrzewa warto pomyśleć nad wybraniem się na obiad, czy popołudniową kawę na świeżym powietrzu. Pikniki to forma wypoczynku znana głównie w Stanach

Read More

Ser Raclette – szwajcarski rarytas

Szwajcaria to kraj znany głównie z gór, bezpiecznej jazdy, zegarków, czekolady, a także sera. Mało który kraj może poszczycić się tak unikalnymi i wyjątkowymi serami, których smak znany jest na

Read More

Między kuchnia, a salonem

Współcześnie najwygodniejsze miejsce na posiłki musi mieć przede wszystkim łatwe połączenie z kuchnią. Często jednak w samym pomieszczeniu kuchennym nie ma miejsca na postawienie dużego

Read More

Gulasz wołowy w wersji austriackiej

Powszechnie uważa się, ze gulasz wołowy to narodowe danie Węgrów. Skąd zatem taka popularność tej potrawy w Austrii? Chcąc odpowiedzieć na to pytanie, należy przypomnieć sobie historię tych dwóch

Read More

Szwajcarskie alkohole

Miłośnicy mocniejszych trunków z pewnością powinni spróbować szwajcarskich specjałów. Są one niezastąpione zwłaszcza w jesienne i zimowe wieczory. W szczególności polecany jest likier

Read More

Przekąski na przerwach

Szkoły często zapewniają uczniom możliwość zjedzenia przynajmniej jednego ciepłego posiłku dziennie, dzięki sprawnemu funkcjonowaniu stołówki. Nie każdy jednak może pozwolić

Read More