kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
www.1jestkokon.com kunasystemkielce.pl

Choć wegetarianizm w Polsce przestał być już abstrakcją i nie traktuje się go jako wymysł osób, które chcą się wyróżnić z tłumu, wciąż brakuje nam pomysłów na smaczne potrawy, do których przyrządzenia nie musimy wykorzystywać mięsa. A jaka powinna być wegetariańska kolacja? Przede wszystkim, co oczywiste, bezmięsna, ale również smaczna! Warto więc pomyśleć o przyrządzeniu tarty na kruchym cieście, która może być ciekawą wariacją smaków warzyw i grzybów. Równie dobrym pomysłem jest przygotowanie sałatki, jednak z niecodzienną fantazją i mniej popularnymi składnikami.

Szczególnie polecane do tego będą takie warzywa jak buraki, kiszone ogórki czy seler. Warto pomyśleć także o daniach bazujących na serach – camembert zapiekany w piekarniku z suszonymi pomidorami z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wegetarianom. Dania wegetariańskie wymagają często znacznie większej kreatywności i elastyczności, przez co pozwalają poznać nowe smaki i odkrywać zaskakujące połączenia, co jest świetnym dowodem na to, że kolacja bez mięsa również może być smaczna i syta.