kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca

Stwardnienie rozsiane zalicza się do chorób o podłożu autoimmunologicznych. W wyniku jej rozwoju dochodzi do stopniowego zniszczenia osłonek mielinowych. Typowymi objawami choroby są problemy z koncentracją, utrudnione widzenie, niedowłady kończyn. Stwardnienie rozsiane leczy się za pomocą sterydów oraz leków immunomodulujących. Coraz częściej mówi się jednak o roli diety w łagodzeniu typowych objawów. Co powinny spożywać osoby chorujące na stwardnienie rozsiane? Wskazane jest spożywanie określonych rodzajów kwasów tłuszczowych, a w szczególności omega 3 i omega 6.

Uważa się, że kwasy te wykazują właściwości przeciwzapalne i immunosupresyjne. Bardzo przydatna może okazać się również witamina B6. Udowodniono, że bierze ona udział w tworzeniu osłonek mielinowych. Równie ważna jest podaż witaminy D. Występuje ona w rybach morskich, wątróbce oraz jajkach. W przypadku antyoksydantów, takich jak witamina C czy E należy zachować stosowny umiar.

www.arsvita.pl

Wykazano bowiem, że nadmiar antyoksydantów może sprzyjać niszczeniu osłonek mielinowych.