kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
restauracja gliwice komunia http://hotelsilvia.pl/przyjecia-w-hotelu-silvia-gold/przyjecia-okolicznosciowe/ Hotel Sil

W Tajlandii, tak jak w większości krajów azjatyckich, preferuje się zdrowe, niezbyt tłuste dania. Jest to bardzo ważne ze względu na gorący klimat panujący w tym kraju – podczas upałów znacznie chętniej sięgamy po lekkostrawne przekąski. Na przestrzeni lat wypracowywano metody, które pozwalają na osiągnięcie perfekcji w przygotowywaniu lekkich dań. Bardzo popularne w kuchni tajskiej jest grillowanie mięs i warzyw. Na ruszt często trafiają także owoce morza, a w szczególności bardzo popularne krewetki tygrysie. Serwowane są w formie przekąski, w towarzystwie słodko-kwaśnego sosu.

www.modnenagrody.pl

Jeśli tajski kucharz zdecyduje się na przyrządzenie potrawy na głębokim tłuszczu, zrobi to bardzo szybko. W ten sposób podczas smażenia tłuszcz nie wsiąknie w głąb dania. Potrawa pozostanie soczysta, a jednak z zewnątrz będzie chrupiąca. Kiedy na wakacjach w Tajlandii sięgasz po sałatkę, możesz być pewien, że tłuszczu nie znajdziesz również w podawanym do niej sosie. Wytrawne kompozycje warzywne, rybne i mięsne skrapiane są specyficznymi sosami tajskimi (np. sojowym czy rybnym) lub po prostu sokiem z limonki.

Oczekuj także wyjątkowego sposobu podania: w Tajlandii potrawy często dekorowane są kwiatami i fantazyjnie rzeźbionymi warzywami.