kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Dorsz pieczony w porze
www.dwmorskieoko.pl https://exeller.be/produkt/exelsoy-995hi-izolat-bialka-sojowego-do-nastrzyku/

Dorsz jest jedną z tych ryb, które na stałe zagościły w jadłospisach wielu smakoszy. Ryby powinny zresztą stanowić jeden z głównych punktów, gdyż są zdrowe i dostarczają nam wielu pożytecznych i cennych składników odżywczych, począwszy od kwasów tłuszczowych omega, a skończywszy na białku czy magnezie. Warto więc przynajmniej co jakiś czas postawić na danie rybne, jeśli zastanawiamy się nad tym, co podać na obiad. Dobrym pomysłem może być postawienie właśnie na dorsza zapiekanego w porze. Przygotowanie takiego posiłku zajmie nam około godzinę, a smak potrawy z pewnością pozostawi bardzo dobre wrażenie. Zaczynamy od zrobienia marynaty z czosnku, który dokładnie odbieramy, a następnie przeciskamy go przez prasę. Dodajemy sok z cytryny, jak również bazylię i oliwę, na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

W dalszej kolejności zajmujemy się filetami z dorsza – dokładnie je myjemy i osuszamy wystawiając na ręcznik papierowy. Dzielimy na porcje, wkładamy do marynaty, by następnie odstawić całość do lodówki na około dwie godziny. W tym czasie można wziąć się za przygotowanie pora. Najpierw należy dokładnie go oczyścić, a potem kroimy w taki sposób, aby liście stworzyły długie paski. Pozostaje jeszcze tylko sparzyć i osączyć liście, w które to następnie zwijamy kawałki ryb. Całość polewamy marynatą, a każdy kawałek ryby zawinięty w por owijamy osobno w folię aluminiową i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 25 minut. Po tym czasie możemy cieszyć się smacznym i zdrowym daniem rybnym.