kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Dorsz pod mozzarellą z pomidorkami koktajlowymi
https://restauracja-avangarda-warszawa.pl/restauracja-dla-grup-turystycznych/

Decydując się na wprowadzenie potraw rybnych do naszej diety możemy zyskać naprawdę wiele pod względem zdrowotnym. To głównie dlatego, że ryby zawierają wiele cennych składników odżywczych, które wspomagają działanie naszego organizmu.

Warto więc urozmaicić swój jadłospis o przynajmniej kilka dań rybnych, wśród których swoje miejsce znaleźć może dorsz pod mozzarellą z pomidorkami koktajlowymi. W jaki sposób go przygotować? Zaczynamy oczywiście od samego dorsza, którego trzeba dokładnie umyć i osuszyć, wykładając go na ręcznik papierowy, a po osuszeniu na folii aluminiowej.

W dalszej kolejności możemy rybę przyprawić, oprószając ją solą, pieprzem oraz tymiankiem. Następny krok to dodanie pokrojonych wcześniej w plastry pomidorków koktajlowych.

W plastry powinniśmy także pokroić mozzarellę i również dołożyć do dorsza, abyśmy mieli trzy warstwy – na samym spodzie ryba, dalej w kolejności plaster pomidora oraz na samym wierzchu plasterek sera. Całość zawijamy dokładnie w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na około 30 minut.

Trzeba przy tym jednak pamiętać, że na ostatnie pięć minut pieczenia należy otworzyć folię – powód jest bardzo prosty i chodzi tutaj o mozzarellę, która w ten sposób ładnie się zarumieni. Po upieczeniu wyjmujemy całość z piekarnika i następnie siekamy drobno szczypiorek i sypiemy nim na wierzch.

ofefundusze.pl

Wyłączając czas pieczenia, przygotowanie takiego dania zajmie nam około 15 minut, a tymczasem taka potrawa zasmakuje najbardziej wymagającym smakoszom.