kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Dorsz w sosie kurkowym z brokułami
Miód lipowy kwas chlebowy

Ryby powinny stanowić jeden z ważniejszych elementów naszej diety, dlatego też warto wiedzieć, gdzie w książce kucharskiej znajdują się przepisy na dania z ryb. Dobrą propozycją może być na przykład dorsz w sosie kurkowym z brokułami. W ten sposób zyskamy nie tylko wiele korzyści ze zjedzenia ryby, ale też z brokuł, które są przecież bardzo zdrowe.

Dorsz to z kolei bardzo smaczna ryba, która trafia w gusta wielu smakoszy, dlatego też takie lekkie i pyszne danie powinno bez problemu zasmakować takim osobom. To, od czego powinniśmy zacząć przygotowywanie takiej potrawy to oczywiście odpowiednie przygotowanie filetu z dorsza. Należy go odpowiednio umyć, następnie osuszyć, a na koniec dobrze przyprawić solą, pieprzem i innymi przyprawami wedle uznania.

Kolejna część przepisu to sos kurkowy, które należy podsmażyć wraz z pokrojoną drobno cebulą, a potem podlać wodą i dusić przez około 10 minut pod przykryciem. W dalszej kolejności do kurków dodajemy brokuły i dalej dusimy, aż do momentu, w którym staną się one miękkie. Wtedy można dodać sól, pieprz oraz śmietankę i dusić jeszcze przez moment.

www.troika.com.pl

Dorsza z kolei kroimy w kawałki, układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy przygotowanym wcześniej sosem wraz z kurkami i brokułami. Pieczemy w temperaturze około 190 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut – czas pieczenia zależy bowiem od tego, jaki stopień wypieczenia jest według nas najlepszy. Przygotowanie takiego dania nie wydaje się więc zbyt trudne, ani też czasochłonne.