kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca

Jeśli nie mamy pomysłu na szybki obiad, to warto pomyśleć o rybie. Jest to zresztą jeden z wielu powodów, dla których powinniśmy uwzględnić przynajmniej kilka dań rybnych w naszej codziennej diecie. Najważniejszy powód to oczywiście korzyści zdrowotne płynące z jedzenia ryb – te zawierają bowiem wiele cennych składników odżywczych korzystnie wpływających na funkcjonowanie naszego organizmu. Tymczasem okazuje się, że w bardzo prosty sposób można przygotować smaczną potrawę rybną na obiad lub inną okazję. Filet z mintaja w cytrynowej panierce sprawdzi się bowiem jako doskonała alternatywa dla różnego rodzaju mięs i zapewni nam bardzo pożywny posiłek. Samo przygotowanie też nie powinno zająć nam zbyt wiele czasu, gdyż bez problemu powinniśmy podać danie w około pół godziny.

Zaczynamy od przygotowania samej ryby – mintaja trzeba najpierw umyć i obsuszyć, mając przy tym na uwadze, aby nie był zbyt wodnisty. Następny krok to panierka, którą zrobić jest bardzo łatwo – wystarczy tylko obtoczyć mintaja w jajku z dodatkiem soku z cytryny i pieprzu, a następnie dokładnie i z każdej strony przekładać filet po panierce. Tą może być mąka, bułka tarta czy nawet płatki kukurydziane. Pozostaje jeszcze tylko wlać trochę oleju na podgrzaną patelnię i podsmażyć nasze filety do momentu, w którym ładnie się zarumienią. Trzeba przy tym uważać, aby nie przypiekły się zbyt mocno. Po zakończeniu smażenia warto także wystawić rybkę na ręcznik papierowy, odsączając tym samym nadmiar tłuszczu.