Fondue – danie znane nie tylko w Szwajcarii
Do jednych z najpopularniejszych dań szwajcarskich zalicza się fondue. Co kryje się po tą tajemniczą nazwą? Fondue składa się przede wszystkim z sera, który rozpuszcza się w specjalnie do tego przeznaczonym naczyniu. Uważa się, że najlepsze fondue to mieszanina co najmniej dwóch rodzajów sera. W Szwajcarii jest to na tyle popularna potrawa, że w sklepach znajdują się już gotowe mieszanki serów.
W tak roztopionym serze można moczyć chleb czy też kawałki warzyw. Dokonuje się tego za pomocą specjalnych, długich widelczyków. Zwyczaj jedzenia fondue jest szczególnie rozpowszechniony przez szwajcarskich górali. Przygotowanie tego dania nie jest skomplikowane.
W dodatku fondue nie należy do potraw pracochłonnych. Niewątpliwą zaletą fondue jest pożywność. Danie to dostarcza znacznej ilości energii. Przygotowując tę potrawę należy posiadać sery szwajcarskie.
Tylko dzięki nim uzyskamy prawidłowy smak potrawy. Fondue można doprawiać pieprzem czy też czosnkiem.