kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Gołąbki po szwajcarsku
catering świąteczny dla firm poznań

Nasze polskie gołąbki przyrządzamy z mięsa mielonego, który następnie zawijamy w liść kapusty. Trudno zatem wyobrazić sobie inną wersję gołąbków. Tymczasem gołąbki w nowym wydaniu są powszechnie znane i lubiane w Szwajcarii. Warto tylko nadmienić, że gołąbki to umowna nazwa, którą nadali Polacy ze względu na wizualne podobieństwo do tej potrawy.

W oryginalne danie to zwie się capuns. Podobnie, jak wiele innych znanych potraw szwajcarskich, również i ta wywodzi się od chłopów. Dawniej liczyła się sytość potraw i ich pożywność. Było to niezwykle ważne przy ciężkiej pracy chłopów.

Gospodynie wykorzystywały powszechnie dostępne warzywa i mięso. Z jakich składników składa się zatem capuns? Do głównych składników z pewnością można zaliczyć liście boćwiny. W podstawowej wersji znajdziemy także mąkę, jajka, mleko. Do capuns idealnie pasuje wędzona wołowina.

Smakosze mogą dodać również boczek. Warto wspomnieć, że capuns przyrządzane jest w różnych wariantach, w zależności od regionu.