kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
www.energiajestwnas.pl

Istnieje powiedzenie, w myśl którego węgierskie gospodynie przed przygotowaniem posiłku stawiają na stole słoik wypełniony papryką, a następnie zastanawiają się, co do niej dodać. Jako że w każdym przysłowiu jest ziarnko prawdy, nie da się ukryć, że obfite wykorzystywanie czerwonej, sproszkowanej papryki jest najbardziej charakterystyczną cechą kuchni węgierskiej. Bardzo popularne wśród węgierskich potraw są gulasz oraz leczo. Nazwa tego pierwszego stała się dosyć powszechna na świecie, jednak zwykle używane jest w nieodpowiedni sposób.

Tradycyjny węgierski gulasz to rodzaj specyficznej, gęstej zupy przygotowywanej z mięsa i warzyw. Jego sekretem jest przesmażenie sproszkowanej papryki przed dodaniem jej do dania. Podobnie ma się sytuacja powstałego na Węgrzech leczo. W tradycyjnej wersji powinno składać się z papryki, cebuli oraz pomidorów.

W takiej formie stanowi dodatek do ryżu czy ziemniaków. Właśnie z dorobku kulinarnego tego kraju wywodzi się również zupa gulaszowa, chętnie przygotowywana także w Polsce. Jest bardzo gęsta, a w jej skład wchodzą duże kawałki mięsa wołowego i ziemniaków. Dodatkowo zagęszczana jest za pomocą zacierek.

Jak łatwo się domyślić, główną wyczuwalną w niej przyprawą jest papryka.