kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Gulasz wołowy w wersji austriackiej
www.bvp-sidir.pl

Powszechnie uważa się, ze gulasz wołowy to narodowe danie Węgrów. Skąd zatem taka popularność tej potrawy w Austrii? Chcąc odpowiedzieć na to pytanie, należy przypomnieć sobie historię tych dwóch krajów. Za czasów istnienia monarchii Austro-Węgierskiej, te dwie kultury zaczęły się przenikać. Tym sposobem gulasz wołowy dotarł do Austrii i szybko stał się jedną z najbardziej ulubionych potraw mieszkańców tego kraju.

Gulasz wołowy był szczególnie popularny wśród klasy średniej. Wołowina przez wiele lat stanowiła przysmak Austriaków. Było to mięso powszechnie dostępne i tanie. Ponadto gulasz wołowy uchodził za bardzo pożywne i odżywcze danie.

Gotowy gulasz najczęściej podawany był z ziemniakami, knedlami bądź też z kluskami. W oryginalnej, węgierskiej wersji gulasz wołowy obowiązkowo był ostry. Nie jest to jednak wymóg konieczny. Rodzaj i ilość przypraw zależy już od indywidualnych preferencji.

W niektórych wersjach gulasz serwowany jest z jajkiem sadzonym bądź z kiełbaskami.