kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Gwiazdki Michelin nieprzypadkowe
Miód lipowy fartuch bawełniany damski

Jednym z kluczowych argumentów potwierdzających fakt, że Gordon Ramsay zna się na kuchni lepiej od przeciętnego kucharza są wyróżnienia, które uzyskały prowadzone przez niego lokale. Mowa o kultowych Gwiazdkach Michelin, które są najbardziej pożądanym laurem wśród wszystkich wyróżnień dla gastronomii.

Uzyskanie gwiazdki nie jest rzeczą łatwą. Trzeba wykazać się najwyższym kunsztem przyrządzanych potraw, idealną obsługą, oryginalnym podejściem i innowacyjnością. Ważna jest także warstwa wizualna, którą można zobaczyć np. na http://alegloria.pl/

Samo „dobre gotowanie” nie wystarczy, aby zawojować komisję, która decyduje o przyznaniu gwiazdek. Po zdobyciu tych laurów akcje Ramsaya jako postaci w świecie kulinarnym poszybowały w górę.

Uzyskanie nawet jeden gwiazdki sprawia, że kucharz i restaurator przestaje być postacią o znaczeniu lokalnym. Odtąd restauracja kojarzona z jego nazwiskiem znajdzie się na liście miejsc wartych odwiedzenia w kulinarnych przewodnikach wydawanych na całym świecie.

Są pasjonaci, którzy takiej turystyce szlakiem najlepszych knajp się oddają. Ramsay jest dla nich jednym z kluczowych nazwisk.