kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Indie – moc przypraw i warzyw
cywilizacja.com.pl https://www.kuchennepromocje.pl/105-gastronomia

W Indiach zamieszkuje obecnie ponad miliard osób, które znacznie różnią się od siebie pod względem kulturowym czy wyznaniowym. Ciągłe ścieranie się wielu przyzwyczajeń i tradycji stanowi istną mieszankę wybuchową, która rzutuje na wiele dziedzin życia. Kuchnia indyjska zawdzięcza swoją wyjątkowość właśnie tej różnorodności.

Hotel Silvia Gold Gliwice  restauracja catering gliwice

Hindusi potrafią docenić odżywczą moc warzyw, a także przygotowywać je w taki sposób, by zatrzymać w nich jak najwięcej cennych składników. Szczególną popularnością cieszą się tutaj różnorodne odmiany fasoli, bakłażany i cukinie, a także soczewica, pomidory czy ziemniaki. Warto wiedzieć, że najczęściej to właśnie z warzyw przygotowywane jest danie główne, wchodzące w skład tradycyjnego, czterodaniowego posiłku.

Potrawy zwykle popijane są wodą z lodem, herbatą indyjską lub specjalnym napojem mlecznym. Hindusi rzadko sięgają po alkohol w czasie jedzenia. Indyjskie przysmaki swoją niepowtarzalność zawdzięczają przede wszystkim szerokiej gamie przypraw.

Najpopularniejsze wśród nich to kolendra, kurkuma, curry, chilli, imbir, cynamon, kardamon i różne odmiany pieprzu. Często do przysmaczania wykorzystuje się również cebulę i czosnek.