kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
suplementy diety

Bóle stawów są bardzo częstą przypadłością osób starszych, ale nie tylko. Problemy ze stawami dotyczą także młodszych osób. W większości przypadków chorzy sięgają po leki przeciwbólowe. Warto pamiętać, że odpowiednia dieta również może złagodzić bolesność stawów.

Co zatem należy spożywać w przypadku chorych stawów? Wskazane jest spożywanie twarogów, jogurtów czy kefirów, które są źródłem pełnowartościowego białka. Stanowi ono naturalny budulec chrząstki stawowej. Zamiast białego pieczywa lepiej wybierać pieczywo pełnoziarniste. Dobrym uzupełnieniem diety będą także kasze i makarony.

dlakobiet.derma.org.pl

Stanowią one źródło witamin z grupy B oraz błonnika. Bóle stawów mogą być również złagodzone poprzez częste spożywanie ryb. W szczególności zalecane są ryby morskie, takie jak halibut, makrela czy tuńczyk. Regularna konsumpcja ryb przyczynia się do zwiększonej produkcji hormonów tkankowych, które zmniejszają zachodzące w organizmie procesy zapalne.

W jadłospisie nie może również zabraknąć antyoksydantów, głównie witaminy A, E i C.