kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
www.kaunana.com

Przepisów na zupę grzybową jest bardzo wiele. Jeśli chcesz przygotować staropolską grzybową dla kilku osób potrzebne będą Ci: 4 dag suszonych grzybów, porcja włoszczyzny, cebula, 3/4 szklanki gęstej śmietany, 10 łyżek kaszy perłowej, natka pietruszki i różne przyprawy.

Przygotowania zacznij od opłukania i zalania gorącą wodą grzybów. Trzeba je wymoczyć do miękkości, dlatego najlepiej pozostaw je w wodzie na ponad 2 godziny.

Po namoczeniu, pokrój je w paseczki. Połowę włoszczyzny zetrzyj grubo na tarce, a pozostałą część zostaw w całości.

Do garnka wlej 2 litry wody i dorzuć do niego warzywa (włoszczyznę wraz z cebulą), grzyby, listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Dopraw solą i pieprzem.

Gdy wywar będzie gotowy, a warzywa miękkie, wyjmij z garnka niestarte warzywa. Do gotującej się zupy dodaj kaszę perłową.

Pozostaw garnek na ogniu, aż do ugotowania kaszy, około 30 minut. Zamiast kaszy, zupę grzybową możesz podawać z kluskami.

Na koniec, dodaj do grzybowej zupy gęstą śmietanę, a serwuj z posiekaną natką pietruszki.