kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
koncentrat białka grochowego

Tym, co zdecydowanie wyróżnia Wojciecha Amaro na tle innych polskich kucharzy i restauratorów jest to, że jego klasę doceniono na całym świecie i nie są to tylko pochwały werbalne.

Jego Atelier jest jedynym lokalem gastronomicznym w Polsce, który otrzymał prestiżową Gwiazdkę Michelin.

Na razie jedną, ale nikt nie powiedział, że Amaro powiedział ostatnie słowo.

To wyróżnienie ugruntowało jego pozycję czołowego kucharza w kraju i ciężko znaleźć na niego merytorycznego „haka”, co w przypadku Magdy Gessler nie jest już takie oczywiste.

Uzyskane wyróżnienie sprawiło, że Amaro stał się bardziej rozpoznawalny w świecie.

Na temat jego wyjątkowej restauracji pisze zagraniczna prasa specjalistyczna, swego czasu reportaże o jego pracy przygotowywały nawet zachodnie stacje telewizyjne.

Ta pozycja musiała się przełożyć na medialną karierę.

Gdy pojawiła się propozycja współpracy z telewizją Polsat i została pozytywnie przyjęta przez głównego zainteresowanego, stacja konkurująca z TVN zyskała wielki atut, na którym ciągle zarabia.