kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca

Przyrządź bigos w staropolskim stylu

Sposobów przygotowywania bigosu jest naprawdę wiele. W każdym domu praktykuje się inny przepis na te tradycyjne polskie danie. W staropolskiej kuchni nie znano koncentratu pomidorowego, dlatego

Read More

Matjasy z sosem koperkowym i granatem

Sos koperkowy kojarzony jest przede wszystkim z daniem, w którym występuje razem z ziemniakami. W niektórych regionach Polski to tradycyjne połączenie, które często gości na stołach.

Read More

Matjas, pomidory i serowa pierzyna

Matjas to idealny kandydat na element sałatki. Ryba jest niezwykle smaczna, a do tego zdrowa. Jakby tego było, matjasa bardzo łatwo można przygotować. Nie wymaga smażenia, gotowania

Read More

Matjas z rzeżuchą

Rzeżucha to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju. Jak ją wyhodować – to wiedzą już dzieci w szkole podstawowej. Wiedza ta nie musi iść na marne. Sama rzeżucha nie

Read More

Kuchnia staropolska w okresie postu

Dania postne miały szczególne miejsce w kuchni staropolskiej, ponieważ kiedyś przywiązywano znaczną uwagę do przestrzegania postu. W ciągu roku wypadało także wiele dni postnych. Postne posiłki

Read More

Kontrowersyjny Adam Gessler

Jak już wspomnieliśmy, nazwisko Gesslerów jest w świecie kulinariów znane od dawna. I bynajmniej nie sama Magda jest postacią, która na rynek restauracji w Polsce wywarła ogromny

Read More