kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Kaczka na kolację
www.efs.net.pl czerwone wino

Kaczka to niewątpliwie bardzo szlachetne mięso drobiowe, którego przyrządzenie wymaga umiejętności kulinarnych oraz wyczucia smaku, bez którego trudno przyrządzić wyjątkową potrawę. A jakie dania z kaczki najlepiej pasują na stół kolacyjny? Przede wszystkim kaczka pieczona w piekarniku z farszem dostosowanym do preferencji pani domu bądź jej gości. Możemy więc przyrządzić kaczkę z jabłkami, śliwkami czy też z ziemniakami, czosnkiem i rozmarynem.

Dla osób chcących więcej szaleństwa, a mniej tradycji na talerzu możemy zaproponować risotto z kaczki i grzybów leśnych bądź kaczkę smażoną w sosie pomarańczowym. Delikatny smak mięsa drobiowego odkryć możemy serwując również pierś z kaczki z patelni podawaną z sosem malinowym lub w sosie balsamicznym z mandarynkami. Nie ulega wątpliwości, że mięso z kaczki jest bardzo szlachetne, przez co potrawy z jego wykorzystaniem uznawane są za wykwintne i wymagające doświadczenia kulinarnego.

Jednak niezależnie od długości stażu w kuchni, warto podjąć się przygotowania na kolację dań z tego mięsa drobiowego.