kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca

Kaczka z chrupiącą skórką, przyrządzona po staropolsku to danie mile widziane na stołach, nie tylko od święta. Przygotowania do przyrządzenia potrawy należy zacząć już dzień przed. Umyj kaczkę i zanurz w słonej wodzie na całą noc. Po wyjęciu kaczki z wody i osuszeniu, natrzyj ją pieprzem, posiekanym czosnkiem i majerankiem.

Przypraw ją zarówno na zewnątrz jak i od środka. Natartą kaczkę wstaw do lodówki. Po około dwóch godzinach wyjmij mięso i włóż do środka ćwiartki jabłek. Przygotuj brytfannę.

Wyłóż na nią kaczkę, dorzuć kawałki jabłek, polej wszystko szklanką czerwonego wytrawnego wina, a wierzch wysmaruj masłem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wstaw do niego przykrytą brytfankę. Czas pieczenia może się wydłużyć w zależności od wielkości kaczki. Standardowo, piecz kaczkę przez 15 minut, a po tym czasie zdejmij przykrycie i piecz kolejne 45 minut.

Co jakiś czas polewaj kaczkę sosem z brytfanny, by wyszła soczysta. Gotowa kaczka powinna mieć złotą, chrupiącą skórkę i niezwykły aromat wynikający z połączenia jabłek i wina.