kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
www.krls.org.pl Mikserek.pl

Ziemniaki zaliczane są do najtańszych warzyw. Niewątpliwą ich zaletą jest również to, że ziemniaki można łatwo uprawiać. Te właśnie cechy przyczyniły się do tego, że z warzyw tych sporządza się wiele potraw.

Ziemniaki to jedne z najpowszechniejszych warzyw w takich krajach, jak Polska, Niemcy, Czechy oraz Austria. To właśnie w tych krajach bardzo popularna jest Kartoffelsalat, której głównym składnikiem są oczywiście ziemniaki. W sałatce ziemniaczanej najciekawsze jest to, że występuje w kilku wersjach.

Ta odmienność wynika z określonych preferencji kulinarnych danego regionu. Podstawa zawsze jest jednak taka sama. Są to ziemniaki oraz majonez.

Pozostałe dodatki są bardzo zróżnicowane. Sałatka ziemniaczana dobrze komponuje się także z ogórkami, cebulą. Miłośnicy mięsa dodają do niej boczek lub wędlinę.

Jako przyprawy stosuje się głównie sól i pieprz. Smak sałatki można nieco odmienić za pomocą szczypiorku. Kartoffelsalat może być daniem samodzielnym, jednak zazwyczaj stanowi dodatek do dań mięsnych i nie tylko.