kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Kartoffelsalat, czyli klasyczna sałatka ziemniaczana
www.krls.org.pl

Ziemniaki zaliczane są do najtańszych warzyw. Niewątpliwą ich zaletą jest również to, że ziemniaki można łatwo uprawiać. Te właśnie cechy przyczyniły się do tego, że z warzyw tych sporządza się wiele potraw.

papierowe pudełka na jedzenie

Ziemniaki to jedne z najpowszechniejszych warzyw w takich krajach, jak Polska, Niemcy, Czechy oraz Austria. To właśnie w tych krajach bardzo popularna jest Kartoffelsalat, której głównym składnikiem są oczywiście ziemniaki. W sałatce ziemniaczanej najciekawsze jest to, że występuje w kilku wersjach.

Ta odmienność wynika z określonych preferencji kulinarnych danego regionu. Podstawa zawsze jest jednak taka sama. Są to ziemniaki oraz majonez.

Pozostałe dodatki są bardzo zróżnicowane. Sałatka ziemniaczana dobrze komponuje się także z ogórkami, cebulą. Miłośnicy mięsa dodają do niej boczek lub wędlinę.

Jako przyprawy stosuje się głównie sól i pieprz. Smak sałatki można nieco odmienić za pomocą szczypiorku. Kartoffelsalat może być daniem samodzielnym, jednak zazwyczaj stanowi dodatek do dań mięsnych i nie tylko.