kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca

Rzadko kto, zapytany o sztandarowe potrawy wywodzące się z kuchni brytyjskiej, potrafiłby wymienić choćby jedną. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że gastronomia z wysp nie cechuje się żadnymi specyficznymi przyprawami.

www.kstit2014.pl

Nie zawiera w sobie nie tylko wyjątkowych walorów smakowych, ale również zdrowotnych. Najpopularniejszą potrawą serwowaną na terenie Wysp Brytyjskich jest… ryba z frytkami.

Zarówno filet, jak i pokrojone ziemniaki smażone są na głębokim oleju. To tłuste danie zwykle podawane jest z różnymi sosami, wśród których prym wiedzie keczup, a także sałatkami.

Co więcej, smażenie i pieczenie to najpopularniejsze z angielskich technik kulinarnych. W kuchni brytyjskiej znaczące miejsce zajmują również jajka.

Najpowszechniejsze jest spożywanie ich w trzech formach: smażonej, na miękko oraz na twardo. W połączeniu z tostami stanowią podstawę angielskiego śniadania.

Chyba każdy przynajmniej raz w życiu słyszał o brytyjskim zamiłowaniu do herbaty. W rzeczywistości nie jest ono tak mocno zakorzenione, jak było to dawniej.

Anglicy nie celebrują już picia herbaty. Warto jednak wiedzieć, że kiedy piją ten gorący napój, z przyjemnością dodają do niego odrobinę mleka.