kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
www.eurekahub.pl http://zlotylin.pl/przyjecia-okolicznosciowe/

Dorobek kulinarny Chin jest niemal tak ogromny, jak sam kraj, z którego pochodzi. Na przestrzeni lat niemal każdy z regionów tego państwa wypracował sobie w dziedzinie gastronomii własny, wyjątkowy styl. Popularność potraw serwowanych w poszczególnych miejscach jest mocno związana z geograficznym położeniem regionu. Często utożsamiamy kuchnię chińską z potrawami, które pochodzą z południowej części kraju.

To właśnie tam na stołach króluje ryż i różnorodne warzywa. Stąd też wywodzi się popularny ryż po kantońsku, czyli ziarenka smażone razem z jajkiem i warzywami. W miejscowej kuchni często wykorzystuje się technikę smażenia na głębokim oleju, przez co potrawy są kruche i chrupiące. Chińczycy z północy chętnie sięgają po różnego rodzaju kluski i makarony.

Często serwuje się je w towarzystwie baraniny i wołowiny. Pojawiają się tutaj jednak także dania z drobiu – charakterystycznym daniem kuchni północno-chińskiej jest kaczka po pekińsku. Kuchnia ze wschodu bazuje na rybach i owocach morza. Potrawy zwykle są „mokre” – gotowane w sosach lub duszone.

Na zachodzie kuchnia chińska charakteryzuje się intensywnymi przyprawami, wśród których prym wiodą chilli i różne odmiany pieprzu.