kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Kuchnia europejska – królestwo rozmaitości
www.brzewski.edu.pl restauracja jarocin

Niektórzy uważają, że kiedy na terenie Europy coraz powszechniejsze stają się działania Unii Europejskiej, wszelkie odrębne kultury dążą do ujednolicenia. Ma to prowadzić do wymieszania się, a następnie upodobnienia zwyczajów i tradycji kultywowanych w różnych krajach. Trudno jednak odnieść te słowa do różnorodnej kuchni, z którą mamy do czynienia na tym kontynencie. Najpopularniejsze dania i składniki potraw w dużej mierze uzależnione są od szerokości geograficznej. Właśnie dlatego na terenie Europy możemy spotkać się zarówno z lekkostrawną, śródziemnomorską gastronomią, jak i z tłustymi czy mącznymi daniami.

Niemal każdy kraj może poszczycić się własnymi, charakterystycznymi potrawami. Znaczna ich część jest rozpoznawalna na całym świecie i chętnie serwowana w wielu restauracjach. Zdarza się jednak również, że niektóre kuchnie są na tyle mało popularne, że nie potrafimy przypisać ich ojczyźnie żadnej potrawy. Czasami jednak warto się im przyjrzeć. W kuchni europejskiej nie sposób jest znaleźć cechy, które byłyby charakterystyczne dla wszystkich regionów.

Specyficzne dania, składniki czy przyprawy pojawiają się raczej w obrębie danego kraju.