kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Kuchnia japońska to nie tylko sushi
producent fartuchów sklepowych https://bistronatalerzu.pl/

Sushi jest niewątpliwie jedną z najbardziej popularnych potraw kuchni japońskiej. Niemal wszyscy wiedzą, z jakiego azjatyckiego kraju pochodzi. Nie zapominajmy jednak, że gastronomia w Japonii jest znacznie bardziej rozwinięta – zawiera w sobie wiele ciekawych dań i rytuałów.

zdrowie.cywilizacja.com.pl

Japończyk, podobnie jak Europejczyk, zjada w ciągu dnia trzy najważniejsze posiłki. W skład każdego z nich obowiązkowo wchodzi zupa oraz ryż. Dodatek stanowią trzy potrawy, wybrane spośród różnych grup dań: grillowanych, gotowanych, smażonych czy surowych, a także sałatek lub marynowanych warzyw oraz potraw rybnych.

Podczas posiłku Japończycy przywiązują dużą wagę do ułożenia przysmaków. Po prawej stronie stołu zawsze znajdzie się miseczka z zupą, a z kolei po lewej – z ryżem. Większość dań spożywana jest za pomocą pałeczek.

Do zjedzenia zupy Azjaci nie użyją łyżki, ale wypiją ją wprost z naczynia. Bardzo popularne w tym regionie jest gotowanie zupy… wprost na stole. Do tego celu wykorzystywany jest specjalny garnek, dawniej ogrzewany węglem drzewnym, a współcześnie gazem.

Interesujące może być również to, że Japończycy często sięgają po mięsa, ryby czy warzywa zanurzane we wrzątku.