kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
www.baliccy-art.pl

Sushi jest niewątpliwie jedną z najbardziej popularnych potraw kuchni japońskiej. Niemal wszyscy wiedzą, z jakiego azjatyckiego kraju pochodzi.

Nie zapominajmy jednak, że gastronomia w Japonii jest znacznie bardziej rozwinięta – zawiera w sobie wiele ciekawych dań i rytuałów. Japończyk, podobnie jak Europejczyk, zjada w ciągu dnia trzy najważniejsze posiłki.

W skład każdego z nich obowiązkowo wchodzi zupa oraz ryż. Dodatek stanowią trzy potrawy, wybrane spośród różnych grup dań: grillowanych, gotowanych, smażonych czy surowych, a także sałatek lub marynowanych warzyw oraz potraw rybnych.

Podczas posiłku Japończycy przywiązują dużą wagę do ułożenia przysmaków. Po prawej stronie stołu zawsze znajdzie się miseczka z zupą, a z kolei po lewej – z ryżem.

Większość dań spożywana jest za pomocą pałeczek. Do zjedzenia zupy Azjaci nie użyją łyżki, ale wypiją ją wprost z naczynia.

Hotel Silvia Gold Gliwice  restauracja gliwice komunia przyjęcia okolicznościowe

Bardzo popularne w tym regionie jest gotowanie zupy… wprost na stole. Do tego celu wykorzystywany jest specjalny garnek, dawniej ogrzewany węglem drzewnym, a współcześnie gazem.

Interesujące może być również to, że Japończycy często sięgają po mięsa, ryby czy warzywa zanurzane we wrzątku.