kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Kuchnia staropolska w okresie postu
producent fartuchów sklepowych https://spicetree.pl/pl/c/BAKALIE/29

Dania postne miały szczególne miejsce w kuchni staropolskiej, ponieważ kiedyś przywiązywano znaczną uwagę do przestrzegania postu. W ciągu roku wypadało także wiele dni postnych.

Postne posiłki nie były jednak ubogie, ponieważ starano się jak najbardziej urozmaicić bezmięsne menu. Podczas postu nie można było spożywać nie tylko mięsa i mięsnych przetworów, ale również jaj, sera i masła.

W czasie postu, na staropolskim stole gościły liczne ryby, w tym śledzie, jesiotry, karpie, łososie, węgorze czy szczupaki. Ryby były gotowane na rosole lub zapiekane w cieście.

https://visgrana.eu/

Na stole królowały również polewki – winne, migdałowe i kaparowe. Na deser podawano słodkie przekąski.

Chętni mogli sięgnąć po ciasta, owoce i orzechy. Staropolskie bezmięsne menu wcale nie było mniej szlachetne.

Starano się zrekompensować brak mięsa i wybierano wysokogatunkowe ryby i egzotyczne specjały, takie jak drogie przyprawy, cukier, migdały, rodzynki czy owoce. Te produkty były w tamtych czasach kosztowne.