kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
www.studiofbi.pl

Kuchnie śródziemnomorskie charakteryzują się tym, że używa się w nich przede wszystkim świeżych składników. Cechują się również lekkością, ale także pasją i celebrowaniem posiłków. W przypadku kuchni tureckiej bardzo specyficzna jest również dowolność w łączeniu smaków i składników. Najpopularniejszym daniem kuchni tureckiej jest oczywiście kebab, który w Polsce uchodzi za fast food.

W oryginalnej wersji przyrządzany jest z baraniny i doprawiany bardzo specyficzną mieszanką przypraw. Serwuje się go zwykle w towarzystwie surówek i sosów, wewnątrz chlebka pita. Kuchnia turecka w dużej mierze słynie również z przystawek. Są to na ogół niewielkie, ale bardzo pożywne dania.

Wśród najpopularniejszych znajdziemy tutaj smażoną cukinię z sosem jogurtowym, faszerowane liście winogron, twaróg z owczego mleka oraz pastę z ikry dorsza. Małe przekąski są na tyle powszechnie znane i uwielbiane, że można spotkać restauracje, które specjalizują się tylko i wyłącznie w ich podawaniu. Specyficzny w kuchni tureckiej jest również sposób picia herbaty i kawy. Ta pierwsza może mieć formę słodkiego lub… jeszcze słodszego napoju.

Również pijane w Turcji kawy są bardzo mocne i słodkie.