Kuchnia tyrolska
Kuchnia tyrolska zasłynęła z wielu potraw mącznych, w których lubują się mieszkańcy i turyści. Dużą inspiracje dla kuchni tyrolskiej stanowiła kuchnia czeska. W tym regionie Austrii królują knedliki czy kluski. Podawane są w różnych wersjach i z rozmaitymi nadzieniami. Najczęściej jest to szpinak, mięso, ale może to być również specjalny rodzaj sera.
Knedle stanowią nieodłączny dodatek wielu zup, ale z powodzeniem mogą być serwowane jako danie samodzielne. W kuchni tyrolskiej bardzo popularny jest szary ser. Często podawany jest wraz z octem i olejem. Takie danie stanowi bardzo pożywną przekąskę. W kuchni tyrolskiej popularne są także pierożki.
Warto wspomnieć, że Tyrolczycy przy przygotowaniu ich specjałów używają głównie regionalnych produktów. Ma to swoje uzasadnienie w dawnych czasach, kiedy to gospodynie domowe musiały korzystać jedynie z tych łatwo dostępnych produktów. Kuchnia tyrolska ma wielu swoich zwolenników. I nie ma się temu co dziwić. Smak tych potraw jest niepowtarzalny.