kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Kuchnia włoska
stress.com.pl

Kuchnia włoska w dużej mierze przypomina tę, którą możemy spotkać w Grecji. Również często pojawiają się w niej pomidory, czosnek i świeże, aromatyczne zioła, a także oliwki oraz ich przetwory. Ponadto jednak wyspecjalizowała się w mącznych daniach, z których obecnie słynie na całym świecie.

Najpopularniejszym na świecie włoskim daniem z pewnością jest pizza. Ta przyrządzana przez rodowitych mieszkańców Italii będzie wyróżniała się cienkim, chrupiącym ciastem, nie wchłaniającym sosów. Nie znajdziemy na niej również zbyt wielu dodatków.

To, jakie składniki znajdą się na placku, prawdopodobnie będzie uzależnione od regionu Włoch – mogą pojawić się tutaj między innymi kiełbasę pepperoni, karczochy czy owoce morza. Wyjątkowo popularne włoskie potrawy to także różne wariacje na temat makaronów. Warto wiedzieć, że pasty są podawane we Włoszech jako pierwsze danie, zamiennie z zupą.

Głównym daniem zwykle jest ryba lub mięso. Jeśli zamówisz do niego frytki, możesz spodziewać się, że kelner potraktuje je jako… sałatkę. Typowym przysmakiem Włochów są również specyficzne pierożki – tortellini lub ravioli.

http://bistronatalerzu.pl/sroda-wielkopolska

Najczęściej są faszerowane mięsem, serem lub grzybami czy warzywami.