kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca

Drób to kolejny rodzaj mięsa, który jest chętnie spożywany w Austrii. Austriacy mają swoją wersję kurczaka. Potrawa znana jest pod nazwą Backhendl.

Przepis ten wywodzi się z XIX wieku. Początkowo kurczak ten spożywany był przez zamożną część społeczeństwa austriackiego. Z czasem jednak Backhendl szybko rozprzestrzenił się do innych klas społecznych.

Warto wspomnieć, że początkowy przepis na Backhend nie zawierał żadnych szczegółów. Kurczaka można było w całości smażyć na głębokim tłuszczu. W tej wersji nie usuwano nawet podrobów.

W innej opcji kurczaka filetowano, usuwano wszelkie podroby i dopiero wówczas smażono na patelni. Gotową potrawę najczęściej serwowano wraz z sałatką ziemniaczaną. Niektórzy doprawiają kurczaka sokiem z cytryny.

Backhendl można doprawiać na różne sposoby. Zazwyczaj wystarczy dodatek soli i kminku. Potrawa jest prosta w przyrządzeniu i powszechnie lubiana przez turystów.

Danie dostarcza dużych ilości białka, ale również i tłuszczów.