kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca

Litwa jest krajem o bardzo skomplikowanej historii. Niemały wpływ na kształt jej współczesnej kuchni miały państwa ościenne, a także ludy wchodzące w skład Wielkiego Księstwa Litewskiego – białoruskie, żydowskie, ukraińskie, tatarskie oraz polskie. W potrawach litewskiej kuchni zostało odciśnięte historyczne piętno. Sztandarowym daniem gastronomii naszych sąsiadów jest oczywiście chłodnik litewski, czyli zupa wykonana na bazie kwaśnego mleka i śmietany, z dodatkiem buraków, ogórków, jajek i koperku.

Ponadto ta sztuka kulinarna jest głęboko zakorzeniona w kuchni chłopskiej. Właśnie dlatego w dużej mierze opiera się na produktach zbożowych i mlecznych, a także grzybach i miodzie. Ogromne znaczenie w kuchni litewskiej mają również dania przyrządzane na bazie ziemniaków i mięs. Mówiąc o jedzeniu z Litwy nie sposób pominąć kołdunów.

www.jolly-med.pl

Te specyficzne pierogi nadziewane są surowym farszem, a następnie gotowane w bulionie. Ważną rolę odgrywają także cepeliny, czyli charakterystyczne pyzy lepione z ziemniaków. Zwykle są faszerowane mięsem z dodatkiem cebuli. To właśnie Litwinom zawdzięczamy również wieloletnie tradycje produkcji suszonych wędlin: kindziuku i bandziuku.