kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca

Kuchnia chińska – tu rządzi geografia

Dorobek kulinarny Chin jest niemal tak ogromny, jak sam kraj, z którego pochodzi. Na przestrzeni lat niemal każdy z regionów tego państwa wypracował sobie w dziedzinie gastronomii własny,

Read More

Kuchnia japońska to nie tylko sushi

Sushi jest niewątpliwie jedną z najbardziej popularnych potraw kuchni japońskiej. Niemal wszyscy wiedzą, z jakiego azjatyckiego kraju pochodzi. Nie zapominajmy jednak, że gastronomia w Japonii jest znacznie bardziej

Read More

Indie – moc przypraw i warzyw

W Indiach zamieszkuje obecnie ponad miliard osób, które znacznie różnią się od siebie pod względem kulturowym czy wyznaniowym. Ciągłe ścieranie się wielu przyzwyczajeń i tradycji stanowi

Read More

Bliny prosto z Ukrainy!

Kraje sąsiadujące z Polską w dużej mierze słyną z mącznych, ciężkich potraw. Doskonałym tego przykładem jest narodowa kuchnia Ukrainy. Wiele przekąsek możemy nabyć od sprzedawców na ulicach. Często w ten

Read More

Kuchnia turecka

Kuchnie śródziemnomorskie charakteryzują się tym, że używa się w nich przede wszystkim świeżych składników. Cechują się również lekkością, ale także pasją i celebrowaniem

Read More

Grecja – kraina oliwek

W regionach, gdzie latem jest bardzo upalnie, a zimy są łagodne, najpopularniejsze jest lekkostrawne jedzenie. Właśnie dlatego dania kuchni greckiej można zaliczyć do potraw śródziemnomorskich,

Read More