kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca

Tajlandia – harmonia pięciu smaków

W krajach azjatyckich potrawy muszą być przygotowywane zgodnie z filozofią życiową mieszkańców, którzy dążą do osiągnięcia równowagi. Światopogląd Tajlandczyków ma opierać

Read More

Sushi, czyli z czym kojarzymy Japonię

Kuchnia japońska jest jedną z najbardziej charakterystycznych sztuk kulinarnych świata. Zawiera w sobie rozmaite potrawy, w dużej mierze przygotowywane z darów oceanu:

Read More

Włochy – ojczyzna lodów i nie tylko

Niemal na całym świecie możemy zakupić przysmak, który powszechnie nazywany jest lodami włoskimi. Te występujące w postaci zakręconego stożka, podawanego w wafelku, faktycznie wywodzą

Read More

Czysty jak Hindus?

Dość powszechne jest przekonanie, że Indie są nie tylko krajem barwnym i głośnym, ale również… brudnym. Trudno się dziwić, skoro mowa o miejscu, gdzie po ulicach swobodnie

Read More

Biesiada przy dobrym winie, czyli kuchnia Hiszpanii

Hiszpanie uwielbiają dobrą kuchnię – potrafią spędzić wiele godzin przy suto zastawionym stole zarówno w domu, jak i w restauracji. Zamiłowanie do biesiadowania jest równie silne, jak

Read More

Wietnam, czyli kuchnia prawie-chińska

Kuchnia wietnamska pod wieloma względami jest podobna do sztuki kulinarnej rodem z Chin. Tutaj również wiele potraw przyrządza się przy użyciu woka, a podczas jedzenia posługuje się

Read More