kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca

Pyszny łosoś to bardzo zdrowy element naszej diety i ryba, nad którą powinniśmy poważnie pomyśleć, jeśli chodzi o nasz jadłospis. To bowiem właśnie w daniach rybnych znajdziemy wiele pożytecznych i cennych składników odżywczych dla naszego organizmu.

Łosoś jawi się tymczasem nie tylko jako bardzo smaczna ryba, ale też składnik wielu prostych w przygotowaniu potraw, które nie zajmą nam dużo czasu, a które będą smakować wszystkim domownikom. Tak jest w przypadku łososia w sosie musztardowym, bardzo łatwego w przyrządzeniu.

Na początek trzeba obmyć i osuszyć filet z łososia, a jeśli zajdzie taka potrzeba to oczywiście usunąć ości. Następny krok to pokrojenie filetów na porcje i przyprawienie sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.

Jako że nasz łosoś będzie pieczony w piekarniku to musimy skorzystać z naczynia żaroodpornego, które to smarujemy masłem. Do środka możemy też wrzucić trochę koperku, a następnie położyć w naczyniu kawałki łososia.

Na wierzch warto jeszcze dodać jedną łyżeczką masła w kosteczkach. Piekarnik nastawiamy na temperaturę około 170 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 25-30 minut.

Do takiego łososia bardzo dobrze nada się sos musztardowy, który zrobić jest bardzo łatwo, a jeśli nie chcemy robić go samemu to wystarczy skorzystać z gotowych na tę okazję saszetek. Po upieczeniu łososia wyjmujemy go z piekarnika, nakładamy na talerz i całość polewamy ciepłym sosem, serwując w ten sposób szybkie, proste i bardzo smaczne danie.