kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim
www.lefafe.pl

Ryby niekoniecznie goszczą w naszych domach jako składnik posiłków, ale powinno się to zmienić, gdyż potrawy rybne potrafią naprawdę mocno wpłynąć na nasze zdrowie – oczywiście w pozytywny sposób, gdyż ryby zawierają wiele cennych składników odżywczych. Warto więc znać przynajmniej kilka smacznych potraw, w których to właśnie ryba odgrywa główną rolę, tak jak w przypadku łososia owiniętego ciastem francuskim ze szpinakiem.

Tego typu danie idealnie nada się na różnego rodzaju rodzinne okazje. Dodatkowym plusem jest z pewnością fakt, że do jego przygotowania nie potrzeba zbyt wiele czasu, no a ostatecznym czynnikiem, dla którego powinniśmy dodać to danie do naszego jadłospisu jest oczywiście wykwintny smak.

Przygotowania zaczynamy od masy szpinakowej – na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, dodajemy szpinak, czosnek oraz przyprawy takie jak sól, pieprz, oregano i bazylię. Na patelni wyląduje także ser, który powinniśmy mieszać tak długo, aż się nie rozpuści i połączy ze szpinakiem.

W dalszej kolejności można zająć się przygotowaniem łososia. Najpierw dzielimy ciasto francuskie na 2-4 porcje i w każdą z nich wkładamy odpowiednich rozmiarów filet z łososia.

Na filet wylewamy następnie masę szpinakową, a ciasto francuskie nacinamy po bokach w taki sposób, aby można było je po kolei zaplatać i zrobić z niego swoisty warkocz. Wierzch ciasta należy jeszcze posmarować roztrzepanym żółtkiem i całość można już wkładać do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika, gdzie nasze danie spędzi około 20-25 minut.