kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
www.cccmtb.polkowice.pl www.us.ostrowwlkp.pl

W poszukiwaniu szybkich przepisów na danie obiadowe bardzo często możemy znaleźć potrawy rybne. Powód jest prosty – w większości przypadków rzeczywiście nie wymagają one spędzenia w kuchni zbyt dużo czasu, a do tego są po prostu bardzo smaczne.

Nie można też zapominać o korzyściach dla naszego zdrowia i organizmu płynących z włączenia pokarmów rybnych do swojej diety. Wśród wielu przepisów na pyszne dania jednym z bardziej popularnych jest ten na makaron z ricottą, szpinakiem i łososiem.

Danie to łączy w sobie bardzo przyjemne smaki, a do tego jest oryginale i bardzo proste w przygotowaniu. Pierwszą rzeczą, jaką musimy zrobić to ugotowanie makaronu w taki sposób, jaki lubimy najbardziej.

W dalszej kolejności zajmujemy się szpinakiem – dokładnie go myjemy, suszymy na ręczniku papierowym, a następnie siekamy i podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Kolejny krok to dodanie do patelni pozostałych składników dania, a więc czosnku, sera oraz przygotowanego wcześniej łososia.

Rybę także należy wcześniej umyć, osuszyć i pokroić w kawałeczki. Całość gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut, doprawiając w międzyczasie pieprzem i solą.

Na koniec trzeba jeszcze tylko odcedzić makaron, który to wyląduje następnie na patelni, gdzie zostanie dokładnie zmieszany ze szpinakiem i łososiem zaraz przed podaniem na talerz. Sam przepis nie jest więc wcale skomplikowany i w krótkim czasie pozwoli nam na przygotowanie smacznego i oryginalnego dania.