kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Matjas, koperek i kiszone ogórki
www.wezel-stryszek-bialeblota.pl https://spicetree.pl/pl/c/BAKALIE/29

Połączenie tradycyjnych polskich przekąsek może być doskonałym pomysłem. Matjas z kiszonymi ogórkami będzie smakował świetnie. Zwłaszcza, gdy doprawisz danie odrobiną koperku. Oczywiście to nie jedyne składniki.

kurs kuchnia włoska poznań

Czego jeszcze potrzebujesz, by przygotować pyszną i bardzo prostą potrawę? Zbierz następujące produkty: – matjasy – ocet biały – ogórki kiszone – koperek – majonez – wybrana przyprawa uniwersalna oraz czosnkowa – jogurt naturalny Gdy wszystkie znajdują się już na Twoim blacie, czas przystąpić do przygotowania marynaty. Wykonaj ją z octu oraz zakupionych przypraw. Proporcje dobierz według własnego uznania. Jeśli lubisz dania ostrzejsze, dodaj więcej przypraw, jeśli łagodne, nie dodawaj ich zbyt wiele.

W takiej marynacie będziesz teraz moczyć śledzie. Pokrój matjasy na kawałki, a następnie wrzuć do miski z marynatą. Moczenie powinno trwać przynajmniej trzy, cztery godziny. Jeśli masz czas, nie wahaj się pozostawić śledzi w marynacie na dłużej.

Możesz zostawić matjasy w marynacie nawet na całą noc. Kiedy już śledzie się wymoczą, odsącz je i przełóż do osobnego naczynia. Zalej je jogurtem i dodaj koperek oraz ogórki. Oczywiście dwa ostatnie produkty wcześniej trzeba drobno pokroić.

Na koniec dodaj majonez oraz trochę podstawowych przypraw i wszystko dobrze wymieszaj. Potrawa jest już gotowa do spożycia, choć możesz jeszcze odstawić ją na kilka godzin do lodówki, by dobrze się przegryzła. Gdy wszystkie aromaty się wymieszają, potrawa będzie smakować jeszcze lepiej.