kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca

Matjas to idealny kandydat na element sałatki. Ryba jest niezwykle smaczna, a do tego zdrowa. Jakby tego było, matjasa bardzo łatwo można przygotować. Nie wymaga smażenia, gotowania czy pieczenia, by nadawać się do spożycia. Jedyną czynnością, którą trzeba wykonać jest najczęściej wypłukanie ryby lub wymoczenie jej w zimnej wodzie.

Tak będzie trzeba zrobić i tym razem. Sprawdź, czy kupiony matjas jest mocno słony. Jeśli tak, wrzuć go do miski z wodą. W tym czasie możesz zając się innymi składnikami. Czego dokładnie potrzebujesz.

Oto lista: – matjasy – masło – ogórki kiszone – jabłka – cytryna – majonez – żółty ser – koncentrat pomidorowy – cebula Gdy masz już wszystkie składniki, czas na obieranie i krojenie. Możesz zacząć od cebuli. Obierz ją i dokładnie pokrój w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę trzeba zeszklić, najlepiej na maśle. Dodaj do niej koncentrat i chwilę smaż.

W ten sposób powstania masa cebulowa. Kolejny etap to krojenie ogórków kiszonych oraz jabłka. Te dwa składniki możesz pomieszać. Dodaj do nich sok z cytryny. Teraz przygotuj miskę i zacznij w niej układać kolejne elementy.

Na spód połóż matjasy, przykryj je masą cebulową, a następnie ogórkami z jabłkiem. Potem przesmaruj grubą warstwą majonezu. Teraz czas na serową pierzynkę. To ser starty na tarce, najlepiej na takiej z dużymi otworami. Sałatka jest już gotowa.

www.stalstw-sa.pl

Możesz włożyć ją do lodówki i poczekać, aż aromaty się wymieszają. Gdy sałatka się przegryzie, będzie smakować jeszcze lepiej.