kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca

Jeśli jesteś fanem matjasów, a do tego lubisz również sos czosnkowy to świetnie. Bo oba te składniki można połączyć w jedno pyszne danie. Matjas w sosie czosnkowym jest łatwy do przygotowania, a do tego bardzo zdrowy. Od czego zacząć przyrządzanie? Najpierw zbierz następujące składniki: – matjasy – ocet 10% – ogórki konserwowe – czosnek – jogurt naturalny – majonez – koperek – cytryna – przyprawy: sól, pieprz, cukier Jeśli wszystkie produkty masz już pod ręką, czas zabrać się przygotowania matjasa.

www.agroland.agro.pl

Pierwszy etap to opłukanie śledzia w chłodnej wodzie. Potem warto go również wymoczyć w misce z wodą. Do miski możesz dodać również trochę octu oraz soku z cytryny. Dzięki temu śledź nabierze dodatkowych walorów smakowych, a jednocześnie pozbędzie się nadmiaru soli.

Matjas w misce musi trochę poleżeć, więc w tym momencie możesz zabrać się za przygotowanie pozostałych składników. Na początku zajmij się ogórkami. Trzeba je oczywiście pokroić. Najlepiej pokrój je duże kawałki.

Dobrze sprawdzają się paski – stwórz je krojąc ogórka wzdłuż, a nie w poprzek. Możesz tez obrać i zmiażdżyć kilka ząbków czosnku. Śledzie możesz wyciągnąć z wody po minimum trzech godzinach. Pokrój je na kilka większych kawałków i ułóż na warstwie z ogórków.

Teraz czas na przygotowanie sosu czosnkowego. Zmiażdżony czosnek przypraw cukrem, a także solą oraz pieprzem. Do tego dodaj jogurt naturalny lub ewentualnie śmietanę 18%, a także majonez. Jeśli chcesz, by sos nabrał bardziej oryginalnego smaku, możesz również dodać startą skórkę cytryny.

Sosem zalej śledzie i odstaw danie do lodówki na kilka godzin.