kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
www.kongresantropologiczny.pl www.klub-kontiki.pl

Sam matjas nie wyróżnia się szczególnie jeśli chodzi o kolorystykę. Jednak w ten sposób może wyróżniać się sałatka śledziowa, jeśli tylko dobierzemy odpowiednie składniki. Jednym ze sposobów na matjasa jest kolorowa sałatka. W jaki sposób ją przyrządzić? Pierwszy etap to zebranie odpowiednich składników.

W tym wypadku będą to: – śledzie matjasy (filety) – 2 czerwone buraki – 2 cebule – 4 kartofle – 3 jaja – majonez – śmietana 18% – przyprawy: sól i pieprz Następnie możesz przystąpić do krojenia matjasa w kostkę. Przynajmniej wtedy, gdy ma on odpowiednie walory smakowe. Co to znaczy? Przede wszystkim to, że ryba nie jest zbyt słona. Matjas, a także śledź a’la matjas może być sprzedawany w bardzo słonej zalewie.

Nie jest to pożądany smak jeśli chodzi sałatkę, którą masz zamiar przygotować. W takim wypadku umieść matjasa w misce z wodą na kilkadziesiąt minut. Gdy będzie już on smakować odpowiednio, może pokroić śledzia w kostkę. W tym samym czasie możesz już gotować ziemniaki oraz buraki.

Jedne i drugie wrzuć do garnka bez obierania. Skórkę zdejmij dopiero po ugotowaniu. Jaja ugotuj na twardo, a następnie również pokrój je w kostkę. Tak samo potraktuj cebulę.

Aby dopełnić dzieła, wszystkie składniki powinny być ułożone warstwami. Wówczas sałatka będzie się prezentować szczególnie dobrze. Pierwszą warstwę powinny stanowić ziemniaki, następnie idą matjasy, potem cebula, czerwone buraki, a na końcu jajka. Do tego możesz dodać sos wykonany z majonezu i śmietany, doprawiony podstawowymi przyprawami.