kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Matjasy z czosnkiem w oleju
odzież do restauracji pan-centrum.pl

Matjasy z czosnkiem w oleju to potrawa bardzo prosta do przygotowania. Większość czynności sprowadza się do krojenia oraz mieszania. Jeśli chcesz zaserwować gościom smakołyk własnej roboty, a jednocześnie nie masz czasu na przygotowanie skomplikowanego dania, tak przyrządzone matjasy będą dobrym wyborem. Oto składniki, których potrzebujesz: – śledzie matjasy – olej lub oliwa – wybrana przyprawa do kurczaka – czosnek – pieprz – zioła prowansalskie i drewniane deski do krojenia Gdy już masz zebrane wszystkie produkty, można rozpoczynać krojenie.

Zacznij od matjasa. Zanim jednak pokroisz śledzia, sprawdź czy nie jest on zbyt słony. Niektóre matjasy mają bardzo delikatny smak, inne podawane są w mocno słonej zalewie. W tym drugim wypadku śledzie będzie trzeba wymoczyć we wodzie.

www.partnersinprogress.pl

Takie moczenie powinno trwać minimum pół godziny, choć zależy to też od intensywności smaku, który chcesz osiągnąć. Kolejny krok to krojenie cebuli oraz obranie czosnku. Cebuli nie musisz kroić drobno, kółka lub piórka będą odpowiednie. Czosnku nie krój w ogóle.

Tak przygotowane składniki umieść w słoiku. Pamiętaj, by układać produkty warstwami. Najpierw włóż śledzie, następnie zakupioną marynatę. Kolejna warstwa to cebula oraz zioła.

Potem połóż czosnek, a na końcu posyp pieprzem. Całość zalej olejem. Możesz wykorzystać również oliwę. Możesz układać też cienkie warstwy, które będą powtarzać się kilkukrotnie.

Danie będzie gotowe, gdy się przegryzie. Proces ten powinien trwać minimum dwadzieścia cztery godziny. Smacznego!.