kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Matjasy z sosem koperkowym i granatem
papierowe pudełka na jedzenie owoce do biura katowice

Sos koperkowy kojarzony jest przede wszystkim z daniem, w którym występuje razem z ziemniakami. W niektórych regionach Polski to tradycyjne połączenie, które często gości na stołach. Sos koperkowy można jednak również wykorzystać w inny sposób. Dlaczego by nie połączyć sosu z matjasami? A co powiesz na to, by do takiego połączenie dodać jeszcze egzotyczny owoc? Na przykład granat? Jeśli chcesz się przekonać czy to dobry pomysł, zbierz następujące składniki: – filety z matjasa – owoc granatu – sałata – czerwona cebula – seler – olej lub oliwa – gotowy sos koperkowy wybranej firmy Jeśli masz już składniki, zajmij się najpierw śledziami. Pierwszy krok to wrzucenie śledzi do miski z wodą.

We wodzie matjasy mogą poleżeć nawet kilka godzin. Optimum to przynajmniej trzy godziny. Wymoczone matjasy możesz wyjąć i pokroić. Pokrój również kolejne składniki, tzn. cebulę oraz ser.

Zalecane są raczej duże kawałki. Danie będzie się lepiej prezentować, a i też będzie się je wygodniej spożywać. Zakupiony sos sałatkowy wymieszaj z odrobiną wody i oleju. Taką mieszankę wylej do miski. Teraz czas na ułożenie kolejnych warstw pysznego miksu.

Na sos połóż liście sałaty, na to cebulę, a następnie seler. Na koniec idą ziarna granatu oraz śledzie. Ostatni krok to zalanie całego dania marynatą. Jeśli chcesz, to możesz też udekorować posiłek liśćmi sałaty. Teraz tylko danie musi się przegryźć.

W tym celu odłóż je do lodówki na parę godzin. To wszystko, potrawa jest gotowa do spożycia.