kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
smieci.recycling.edu.pl
Staropolski pasztet musi być przygotowany w odpowiednich proporcjach. Do jego przygotowania potrzebne będzie po 50 dag wieprzowiny, cielęciny, boczku oraz 40 dag wątróbki cielęcej. Oprócz tego 5 jajek, parę kromek bułki, cebula, kilka suszonych grzybów i różne przyprawy. Wieprzowinę, cielęcinę i boczek umyj i pokrój w dość grubą kostkę. Mięso podsmaż na patelni i przełóż do garnka. Obierz cebulę i pokrój w plastry. Grzyby namocz i ugotuj. Dodaj do garnka z mięsem i dopraw mieloną gałką muszkatołową, dodaj listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprz. Wszystko duś pod przykryciem przez około 2 godziny. Dopiero, gdy mięso zmięknie, zdejmij garnek z ognia i dodaj plasterki bułki. Poczekaj, aż wystygnie. Wymocz wątróbkę cielęcą w mleku i duś pod przykryciem przez 20 minut. Wątróbkę wraz z zawartością garnka z mięsem dwukrotnie zmiel w maszynce. Do masy dodaj 5 jajek, przypraw solą, zmielonym zielem angielskim oraz gałką muszkatołową i starannie wymieszaj. Formę, do której przełożysz mięsną masę, wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Nagrzej Piekarnik do 200 stopni Celsjusza, przełóż masę do formy i wstaw do piekarnika. Piecz około 40 minut.