kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Mintaj w złocistej panierce – jak zrobić?
Pizzeria Da Grasso

Ryby stanowią źródło wielu cennych składników odżywczych takich jak między innymi magnez, potas, kwasy tłuszczowe czy dobrze przyswajalne białko. Nic więc dziwnego, że zdaniem wielu dietetyków powinny one mieć ważne miejsce w diecie każdego z nas. W bardzo prosty sposób można je zresztą wprowadzić – rozwiązaniem będzie na przykład mintaj w złocistej panierce. Taka panierowana ryba to zresztą doskonała okazja również do tego, aby zachęcić dzieci do jedzenia ryb.

Czas przygotowania wyniesie około pół godziny, a całość można podawać z pysznymi ziemniaczkami, które doskonale dopełnią danie. Ale zanim pomyślimy o ziemniakach, zmrożone filety należy odstawić na noc, aby odtajały. Rybę następnie należy dokładnie umyć i osuszyć. W dalszej kolejności możemy zabrać się za przygotowanie złocistej panierki – w tym celu potrzebne nam będą jajko oraz bułka tarta.

Jajko należy wbić na głęboki talerz lub do miseczki i rozłożyć miseczki do dipów, a bułkę tartą wysypać na talerzyk. W jajku zanurzamy filety i następnie obtaczamy je w bułce tartej z każdej strony. Rybę w panierce kładziemy na patelkę z rozgrzanym tłuszczem, smażąc ją z obu stron do momentu, w którym panierka nie uzyska złocistego koloru. Dość popularnym rozwiązaniem jest użycie płatków kukurydzianych zamiast bułki tartej do panierki.

Całość podaje się najczęściej z ziemniakami, możliwe jest także dodanie surówki. Tak czy siak, to proste i szybkie danie powinno zadowolić gusta zarówno dorosłych, jak i dzieci.