kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
restauracja gliwice komunia http://hotelsilvia.pl/przyjecia-w-hotelu-silvia-gold/przyjecia-okolicznosciowe/ Hotel Sil

Francuska sztuka kulinarna uchodzi za jedną z najbardziej wykwintnych na świecie. Jednocześnie nie cieszy się zbyt dużym zainteresowaniem wśród zwykłych ludzi, bo kojarzy się z potrawami przeznaczonymi wyłącznie dla wysmakowanych podniebień, głównie żabimi udkami i ślimakami.

Warto jednak wiedzieć, że kuchnia francuska kryje w sobie o wiele, wiele więcej. Nieodłącznym elementem tej wyjątkowej gastronomii są oczywiście znane na całym świecie sery.

Szacuje się, że we Francji produkuje się około pięciuset rodzajów sera! Najpopularniejsze wśród nich to delikatny camembert, aksamitny brie oraz ostry, niebieskawy roquefort. Z punktu widzenia rodowitych Francuzów są one nad wyraz istotne – mieszkańcy tego kraju wyznają zasadę, że każdy posiłek powinien być zakończony zjedzeniem kawałka sera.

uklad-pokarmowy.chorobyswiata.com.pl

Ich smak często podkreślany jest za pomocą odpowiednio dobranego wina. Charakterystyczne dla kuchni francuskiej jest również jedzenie śniadań na słodko.

Podczas najważniejszego posiłku w ciągu dnia zwykle serwuje się bagietkę lub rogalika, w towarzystwie masła i dżemów. Kawa lub czekolada podawane są w małych miseczkach, żeby ułatwić zamaczanie w nich pieczywa.