Nieznana kuchnia niemiecka
Wydawać by się mogło, że gastronomia pochodząca z rejonów geograficznie zbliżonych Polsce powinna być nam doskonale znana. Tymczasem tylko niewielu z nas potrafiłoby wymienić dania charakterystyczne dla kuchni niemieckiej. Podstawą sztuki kulinarnej naszych zachodnich sąsiadów są tłuste potrawy.
Za sztandarowe danie uznaje się tutaj golonkę po bawarsku, która swoją nazwę zawdzięcza regionowi, z którego się wywodzi. Do tradycyjnych niemieckich dań należą również wariacje na temat kiełbasy: popularne są te przyrządzane na ruszcie oraz te białe, serwowane w towarzystwie musztardy. Charakterystyczne dla tego kraju są także rozmaite szynki.
Najbardziej znana wśród nich jest szynka szwarcwaldzka, której nazwa jest chroniona pochodzeniem geograficznym. Istotnym elementem niemieckiej kuchni są potrawy z ziemniaków. Plotka głosi, że każda gospodyni zza zachodniej granicy posiada własny przepis na sałatkę ziemniaczaną, którego strzeże jak oka w głowie.
Nie da się ukryć, że taki dodatek warzywny również nie należy do najlżejszych. Piwo w Niemczech zasługuje niemal na miano narodowego trunku. Co roku zamiłowanie do pienistego napoju jest świętowane podczas sławnego na całym świecie festiwalu Oktoberfest.