kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
www.cechnowytarg.pl https://winayo.pl/sklep/wina/wesele-coz-zrobic

Polskie pierogi to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań naszego kraju. Nic dziwnego, bo już w staropolskim menu zajmowały ważne miejsce. Przyrządzano nie tylko pierogi wytrawne, ale powodzeniem cieszyły się także te ze słodkim nadzieniem.

Pierogi gotowano lub smażono, lepiąc różne wariancje tych smakołyków. Staropolskie pierogi z mięsem wymagają przygotowania odpowiedniego farszu, ale i ciasta. Do farszu najlepiej nada się ugotowane mięso z rosołu (400 g, np.

wołowiny). Cebulkę z roztartym ząbkiem czosnku smażymy na patelni. Po podsmażeniu, mięso i cebulę mielimy w maszynce.

www.sztab-antypiracki.pl

Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Całość można podlać odrobiną bulionu. Teraz czas na ciasto.

Mąkę (350 g) należy wymieszać z solą i jajkiem. Przy wyrabianiu ciasta, stopniowo dodaje się wodę. Wyrobione ciasto dzielimy na kilka części, formujemy małe kulki, rozwałkowujemy je i wycinamy kółeczka.

Na każde kółko nakładamy porcję farszu i sklejamy brzegi ciasta. Pierogi należy gotować w osolonej wodzie. Po ich wypłynięciu na powierzchnię, gotujmy jeszcze przez 3 minuty.